Translation


Recente reacties

  Polls

  Ben jij?

  View Results

  Laden ... Laden ...

  kalender

  mei 2024
  M D W D V Z Z
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  

  opleidingen

  Internationaal zijn er afspraken gemaakt binnen de ITU (International Telecommunication Union) over voorwaarden waar radiozendamateurs aan moeten voldoen. Deze regels liggen veelal op het gebied van de technische en operationele (vak)bekwaamheid. De aanwezige kennis wordt getest door examens.

  Opleidingen voor radiozendamateur worden op twee niveaus gegeven.

  Er is een zgn. opstapniveau, aangeduid met ‘N’, wat staat voor Novice. Deze cursus vormt een goede basis voor wie zich verder in draadloze technieken wil verdiepen.

  Enige basiskennis van de elektriciteitsleer, zoals een cursus basis elektronicus deel A, is wel handig voor deze Novice opleiding. Door het volgen van de cursus krijg je o.a. meer inzicht in de beginselen van de draadloze communicatie, zoals deze wordt toegepast door radiozendamateurs. De meeste opleidingen die gegeven worden bestaan uit de volgende modules:

  • basisbegrippen zendtechniek en ontvangtechniek
  • zenders, ontvangers en antennes
  • meetinstrumenten
  • storingen en voorschriften

  Zodra je slaagt voor het examen kun je uitzendingen doen op de ‘scannerbanden’ namelijk 144.00-146.00 MHz. , 430.00 -436.00 en 436.00 -440.00 MHz. Ook mag je op verschillende korte golf radiofrequenties actief zijn met je apparatuur te weten 7.050 -7.100 MHz. 14.000 – 14.250 MHz. en 28.000 – 29.700 MHz. Het is toegestaan om met maximaal 25 watt uit te zenden. Meer informatie vind je bij het schema van de radiofrequentie indeling voor radioamateurs.

  Jaarlijks worden meerdere keren examens afgenomen op diverse locaties.  Van de 40 meerkeuze vragen moet je het examen ‘Radiotechniek en Voorschriften’ met 29 vragen goed beantwoorden.

  Het is echter nog veel interessanter als je met een radiovergunning meer mag en kunt. Hiervoor moet je echt opgaan voor het ‘F’ examen. Wel iets pittiger maar voor de doorzetters is het zeker kicken. Met een F registratie mag je namelijk gebruik maken van meerdere radiofrequenties en technieken. Meer hierover lees je in de ‘gebruiksregels, procedure en regelgeving Amateurdienst’ pdf. Bij het Agentschap Telecom (AT) kun je de meest actuele versie hiervan downloaden.

  Bij het F examen ‘Radiotechniek en Voorschriften’ dien je van de 50 gestelde vragen er 35 met goed te beantwoorden. Elke vraag kent vier antwoordkeuzes. Een belangrijk onderdeel van de examenstof vormen de machtigingsvoorwaarden. Niet onverstandig dus om hier extra goed voor te trainen.

  Om in de ether radioverbindingen met radiovrienden tot stand te brengen is het verstandig om een radiocursus te volgen. Verenigingsafdelingen van de Veron en VRZA verzorgen op verschillende locaties opleidingen die meestal in de avonduren worden georganiseerd. Om goed voorbereid aan de cursus deel te kunnen nemen is het aan te bevelen dat je wel de cursusboeken aanschaft (of leent van een radiovriend).

  Bij het opleidingsinstituut Dirksen (www.dirksen.nl/), de Veron of VRZA, zijn cursus boeken F/ N te koop. De kosten bij de VRZA hiervoor zijn bij lidmaatschap € 39,95. Voor die prijs heb je dan wel de ‘Novice’ en ‘F’ cursus in één map samengevoegd.

  De Veron vraagt voor het N boek € 18,50 en voor het F cursusboek € 24,95. De Veron heeft een aanvullende uitgave voor cursusboek F- Zendvergunning wat €11,- kost.

  Daarnaast zijn het wiskundeboekje, de examenvragen boekjes (N is €10,- F kost €12,-) en de Vademecum voor € 12,- van de Veron zeer bruikbare aanvullingen.

  In het wiskunde boekje staan basis wiskunde ‘weetjes’ en rekenvoorbeelden. Erg handig als je tijdens de radiocursus een berekening moet doen bij o.a. elektronische schakelingen of zelfbouw antenneprojecten. Ook tref je er onder andere de Decibel tabel in aan, met een goede uiteenzetting hoe dit precies werkt. De examenvragenboekjes zijn daarnaast erg praktisch om je goed voor te bereiden op de examens.

  Vademecum wordt ieder jaar, in een vernieuwde uitgave, door de Veron uitgebracht. In het Vademecum vindt je aanvullende informatie die niet of slechts beperkt behandeld wordt tijdens de cursusavonden.

  De basis van een handige zendamateur is dat je wel enig inzicht in elektrische leer moet hebben. Tijdens de cursus wordt er namelijk veel aandacht besteed aan elektrische onderdelen en schakelingen.

  Op de website http://www.radio-examen.nl/ kun je je aanmelden voor deelname aan een examen om een F (Full) of N (Novice) vergunning te verkrijgen. Ook vind je op deze site veel nuttige informatie en een overzicht van alle opleidingen. De stichting radio-examens is een initiatief van de VERON en de VRZA. Samen nemen zij alle examens af voor het behalen van een radioamateur vergunning.

  Wanneer je bent geslaagd kan er digitaal een registratie als zendgemachtigde worden aangevraagd bij het Agentschap-Telecom.

  AT maakt deel uit van het Ministerie van Economische zaken. Het AT is in Nederland verantwoordelijk voor het beheer van het gehele frequentiespectrum. Zo wijst men er etherfrequenties toe, stellen ze regels op voor het gebruik van het frequentiespectrum en controleert men of deze regels juist worden nageleefd.

  Zodra je een registratiebewijs hebt ontvangen kun je volop experimenteren en starten met zelfbouwprojecten en het aanbrengen van modificaties in apparatuur. Uiteraard wel met de nodige discipline, je mag natuurlijk geen storingen veroorzaken,door je radio-uitzendingen, in apparatuur van derden. Denk hierbij aan overheids- en commerciële instellingen die o.a. gebruik maken van de ether maar ook de particulieren met apparatuur in huis.

  Hieronder vind je een aantal links van Agentschap-Telecom

  Exameneisen F Exameneisen N Examenregeling 2008

   

   

  Webmaster info@hobbyradio.nl

  Comments are closed.